Meeting 18-20/06/2010 (12.08.2009 )
Georganiseerd door de RSSOC in Drenthe

We vertrokken vrijdag de achttiende, geen problemen, zelfs ter hoogte van Eindhoven leidde de Tom Tom ons zonder het noorden kwijt te geraken, en naar het noorden moesten we.
's Avonds een pintje gedronken en later gegeten in een soort Western restaurant vlakbij het hotel, vreemd maar wel lekker.
Zaterdag 19/06/2010

 

Dan zaterdag begon de "echte" meeting - - ->
en de omstandigheden leken al niet meer zo gunstig.

Hotel - regen
< - - Slagschaduwen: dus het was opgeklaard. De klassieke zoektocht werd hier onderbroken voor een educatieve boswandeling - boomkroonpad Drouwen. De boswandeling zelf werd onderbroken door een regenvlaag; gelukkig konden we schuilen met een koffie en gebak.
En de zoektocht ging verder.

Meer dan 10 000 jaar in het verleden:

De zon was weer van de partij toen we parkeerden bij het hunebedcentrum nabij Borger. Toch plezant zo'n "exclusieve" parking, geeft een mooi overzicht en je voelt jezelf een beetje VIP.

Mosterdsoep ... lijkt een lokale specialiteit te zijn ...hebben het thuis ook geprobeerd maar het smaakte naar ... nu ja, mosterd ... nochtans in Drente was ze zeer lekker.

Vergeten culturen: voor de "Nederlanders" van toen moet een steen, rots, zo speciaal geweest zijn ... veel harder dan hout, dat ze ze bij elkaar gerold hebben als graf-monument voor hun overleden (gevreesde - geliefde?) leiders.

Zo kom je dichtbij onsterfelijkheid ... wisten we nog maar hun namen.

Het grootste hunebed in de omstreken.->

 

Links: het hunebed-gezin ontvangt cowboy-gasten. Papa hunebed en papa cowboy realiseren zich blijkbaar dat er iets niet klopt. De mama's trekken zich van dat kloppen niets aan en gaan verder met hun babbeltje (over de hunebedburen)?
Van de verdere rit geen foto's, maar hier en daar was er toch tijd voor een babbeltje: Martin houdt van poesjes?
Te druk om foto's te maken met zo'n zoektocht, zelfs in het rustige Drente, trouwens het was uitkijken geblazen want op de kruispunten konden er van elke kant konvooien met van die rare Engelse auto's aankomen, en allemaal gebarend dat waar zíj vandaan kwamen niet de goede richting was..
Kortom: na de rit terug naar het hotel: ze hadden Belgisch bier.
En dan de feestmaaltijd (weer mosterdsoep en weer lekker), met de obligate prijsuitreiking ... geen idee wie de winnaar was ... en speelt geen rol, tenslotte gaat de meeting niet over winnen maar over "er bij zijn". Veel tijd om te babbelen is belangrijk en het lekkere voedsel is mooi meegenomen. En als dan nog (toevallig - zie foto hierboven) het niet aartsmoeilijk is om als roker aan je trekken te komen dan heb je in het rokershoekje altijd interessante gesprekken.
Zondag 20/06/2010
Op naar Orvelte; weer bijna een VIP-parking.
Orvelte
We leerden hier dat de "Brink" een ruimte is aan de rand van het dorp waar het vee werd verzameld alvorens het gezamenlijk naar de "gemene" weidegronden buiten het dorp werd geleid.
glas

De glasblazerij: prachtig, een vakman, en hij wist het te brengen. Op de koop toe was hij opgegroeid in Engeland maar had hij ondertussen méér dan een mondje Nederlands opgestoken. Iedereen kwam dus aan zijn trekken

De voorstelling was een one-man-show waard, en zeer informatief.

Nog van dat!

Dus:
glas2

Klompen

De klompenmakerij was iets minder, ook omdat de opstelling hier al een redelijk industriële klompenmachine toonde. Ik herinner me nog het eigenaardige "hand"-gereedschap van mijn grootvader en hoopte dat ik nu eindelijk eens zou zien waar al die gutsen en boren precies voor dienden.
Het publiek was nochtans erg aandachtig.
publiek

We bezochten dan nog de hoefsmid ... bleek de klompenmaker te zijn (die trouwens ook de uiteenzetting en demonstratie van de zagerij had gegeven). Tja op de éne of andere manier zijn er een heleboel technieken en procedures dóór te geven aan de volgende generaties, en dat vergt tijd, en mensen die de tijd eraan willen besteden. Nog wel een flinke hoeveelheid informatie opgedaan in verband met mijn heemkundige interesses.

Als het dichterbij was zou Orvelte een regelmatige bezoeker bijgekregen hebben.

Weinig vermeldenswaardigs tijdens de terugrit naar het hotel, behalve dat het doorgaand verkeer gestremd was in Gasteren en dat ik in Assen (mijn eerste ooit) geflitst ben voor overdreven snelheid.
De totaalprijs voor de meeting was m.i. toch wel hoog.
Zondagavond nog wat geluierd en maandag rustig terug naar België.
 
Bedankt Angélique, Erik, Martin en Myrna

RSSOC-meetings

Sabra (Startpagina)